Uitwisseling van kennis over het verbeteren van de waterkwaliteit
De Groenraad Amstelveen organiseerde in november 2015 een kennisuitwisselingsmiddag over biodiversiteit in het binnen- en buitengebied van de gemeente Amstelveen. Er werd gediscussieerd over de vraag hoe de kwaliteit en de biodiversiteit van het (park)water in Amstelveen vergroot kunnen worden. Aanwezig waren vertegenwoordigers van de gemeente Amstelveen, Amsterdamse Hengelsport Vereniging, CDA Amstelveen, Groengebied Amstelland, GroenLinks Amstelveen, Groenraad, Hoogheemraadschap Rijnland, Imkervereniging Amstelveen, IVN Amstelveen, Keizer Karel College, Recreatieschap Noord-Holland, Waternet, waterschap Amstel, Gooi en Vecht en Ykema tuin en landschapsarchitectuur.
Geïntegreerd samenwerken
Na de openingsspeech van wethouder Bot startte de middag met een presentatie door Kees Ykema, zelfstandig adviseur. Hij vertelde over de innovatieve werkwijze van het project Haalbaarheidsonderzoek doorvaarbaarheid Goudse binnenstad. In het project is op een nieuwe manier samengewerkt tussen werelden die traditioneel separaat opereren. Door geïntegreerd te werken is de samenhang van het watersysteem voor iedereen duidelijk geworden en hebben de partijen om de tafel hebben begrip gekregen voor elkaars standpunten. Dat kostte wel tijd. Hoe concreter men werd hoe meer de belangen ogenschijnlijk tegenover elkaar kwamen te staan. Het hoogheemraadschap Rijnland heeft meer aandacht gekregen voor cultuurhistorie, er wordt niet alleen meer naar veiligheid gekeken. Als resultaat van het project zijn veel kunstwerken gerestaureerd, is de waterkwaliteit verbeterd en kun je nu met een behoorlijke sloep door de grachten varen.
Waterkwaliteit
Daarna ging Maarten Ouboter, onderzoeker bij Waternet in op de waterkwaliteit in Amstelland en de Amstelveense parken. Aan de hand van veel kaartmateriaal kon hij laten zien dat de waterkwaliteit door veel processen wordt beïnvloed. Bij droog weer is brakkig water uit de polder groot Mijdrecht de enige bron van water in het gebied. Daardoor heeft Amstelland een brakkige waterkwaliteit. De waterkwaliteit van de wateren in Amstelveen is nog niet goed, maar is de afgelopen jaren wel beter geworden dankzij de nieuwe waterzuiveringsinstallatie in Amsterdam. Maarten ziet een collectieve uitdaging om te bepalen welke stappen gezet moeten worden om de waterkwaliteit en daarmee ook de biodiversiteit te verbeteren. De presentatie riep veel discussie op, bijvoorbeeld over bladval van de bomen langs de Amstelveense sloten en grachten. Tussendoor en na afloop werden diverse nieuwe contacten gelegd. De Groenraad hoopt dat er na deze middag snel voorstellen en maatregelen komen om de waterkwaliteit in de Amstelveense parkwateren te verbeteren.
Het verslag vindt u hier.
De verslagen van de kennisuitwisseling van 2014 en 2013 zijn ook beschikbaar.